10 februari 2010

Grote goden nog an toe!

Om de hoek waar ik ben opgegroeid verrijst binnenkort een nieuwbouwwijk. De plaatselijke CU/SGP heeft er moeite mee dat een aantal straten worden vernoemd naar Romeinse goden. Dat vinden ze te heidens, en ze willen dat andere straatnamen worden bedacht. Verschillende nieuwswebsites hebben hier deze week over bericht (1, 2, 3).

Wat je in geen van de berichten leest, en wat de heren van de CU/SGP zich waarschijnlijk niet realiseren, is dat Naaldwijk al de straatnamen Jupiter en Venus heeft...

Dan kan je tegenin brengen dat de straten Jupiter en Venus niet naar Romeinse goden zijn vernoemd, maar naar planeten. Maar de planeten zijn op hun beurt naar Romeinse goden vernoemd, dus indirect de betreffende straten ook. Oké dan, zou je denken, maar lang niet alle Romeinse goden zijn in het zonnestelsel als planeet terug te vinden, dus voor die nieuwe straten gaat die vlieger niet op... of misschien toch een beetje wel?

Laten we even kijken naar welke Romeinse goden die straten in de nieuwbouwwijk vernoemd gaan worden. De gekozen namen blijken net als Jupiter en Venus ook goed vertegenwoordigd in de ruimte. Maar ook op aarde, en zelfs in Naaldwijk!

Ceresstraat: vernoemd naar Ceres, de Romeinse godin van de akkerbouw. Geen planeet toch? Toch wel, al is het dan een dwergplaneet zoals dat tegenwoordig heet. Ceres draait in een baan om de zon tussen Mars en Jupiter. Het is tevens de grootste en eerst ontdekte planetoïde. Het had enkele jaren geleden weinig gescheeld of Ceres was onder een nieuwe planeetdefinitie als volwaardige planeet beschouwd, naast Jupiter en Venus en dergelijke. Klik op het plaatje voor een grotere foto van Ceres. Voor betere foto's moet je even tot 2015 wachten.

Dianastraat: vernoemd naar Diana, de Romeinse godin van de jacht. Diana is ook een planetoïde. De officiële naam is 78 Diana. Dat '78' slaat op het feit dat het de 78e planetoïde is die werd ontdekt. Overigens zijn er in het Westland zat meisjes en vrouwen die Diana of Diane heten. Allemaal wilde heidenen? Misschien in de dromen van sommigen...

Florastraat: Die vind ik in dit verband nog wel de mooiste. Florastraat is vernoemd naar Flora, de Romeinse godin van de lente en de bloemen. Flora is niet alleen een planetoïde (8 Flora, dus inderdaad, als achtste ontdekt). We hebben ook het complete plantenrijk naar Flora vernoemd. En je wil niet weten hoeveel bedrijven en organisaties in het Westland 'flora' in hun naam hebben, inclusief één van de grootste bloemenveilingen ter wereld!

Dit zijn ze niet allemaal, in totaal gaat het om 12 straten, en eerlijkheidshalve moet ik vermelden dat de betreffende 12 Romeinse goden niet allemaal als hemellichaam bestaan. Maar deze drie voorbeelden zeggen genoeg, lijkt me.

Die Romeinse goden, waar overigens geen zinnig mens meer in gelooft, zijn misschien toch dieper in onze cultuur verankerd dan men bij de CU/SGP zou willen. Als we wat straten naar hen vernoemen, dreigen we dan ten onder te gaan aan heidense invloeden? Kom op zeg...

Update 12-3-2010: De gemeente Westland buigt niet voor de CU/SGP fractie en is niet van plan om de straatnamen op Hoogeland in Naaldwijk te veranderen.

4 opmerkingen:

Lesneyman zei

Ik ben toch stiekem een beetje blij dat dit soort mensen bestaat. Het is zo lekker om die ergernis van je af te schrijven. Maar laat ze het aub niet voor het zeggen krijgen. Sterk stukje van je trouwens.
http://lesneyman.blogspot.com/2010/02/godenlastering-door-raadslid-christen.html

Jaap

Vincent zei

Wie wil er nou níet wonen aan de Nehalennialaan? Dat bekt nog lekker ook! Waarschijnlijk wonen er in Tiel geen CU/SGP'ers (daar hebben ze gewoon een Nehalenniastraat).

Het Romeinse (en het Griekse trouwens ook) pantheon is een goede bron van inspiratie voor straatnamen. Het zijn er een hoop dus je kunt makkelijk een hele wijk met vergelijkbare en herkenbare straatnamen vullen. Lang leve het polytheïsme!

Maar, laten we niet flauw doen: we komen de heren CU/SGP'ers (dat zijn nl. altijd heren: de vrouwen worden achter het aanrecht gezet op een manier waar de gemiddelde Romein nog een puntje aan kon zuigen) tegemoet en switchen voor deze wijk naar het Christendom. Enige probleem is dan wel dat je maar één straat hebt: de Jezus Christusstraat (tja..., monotheïsme hè...). Dat wordt dan gewoon een héél lange straat door de héle wijk heen. Zullen wel hoge huisnummers worden. Maar dat maakt niet uit: de heer Van Heteren wil vast wel op nr. 666 wonen...

Anoniem zei

Ik kon bijna niet meer stoppen met lachen tot dat ik me realiseerde dat die griezels al aan de macht zijn! De minister-president en z'n twee vice-presidenten komen uit dezelfde christelijke hoek.

Cor

Elisabethvr zei

Ben een geboren naaldwijkse, en zit hier te grinneken

Als ik denk hoe wij al getest werden, vanwege een niet naaldwijkse naam, wat moeten ze dan met Goden..

goden nog aan toe toch...!!

Elisabeth van Reeuwijk - Spaargaren

http://groups.google.com/group/iedere-stap-is-vrede/