19 juni 2010

Oud nieuws (1)

Ik maak veel gebruik van Google Reader. Je kunt makkelijk zien wat er aan nieuwe artikelen op je favoriete websites is verschenen zonder al die websites één voor één te hoeven bezoeken. Je kunt alles snel scannen of elk artikel lezen - wat je maar wilt.

Je kunt in Google Reader ook een lijst bijhouden van interessante artikelen die je kunt delen met anderen. Mijn lijst begint aardig te groeien en ik zou het zonde vinden om alles kwijt te raken. De laatste tijd krijg ik de indruk dat mijn Google Reader-account het dreigt te begeven, en om te voorkomen dat ik mijn archief met mijn zogenaamde gedeelde items voor altijd kwijt raak wil ik ze op dit blog plaatsen. Dan kan ik de boel gelijk een beetje ordenen.

Nou, daar gaat-ie: aflevering 1.

  • 50th Anniversary of NASA: alles over 50 jaar Amerikaanse ruimtevaart, met talloze filmpjes en animaties. Het robotje dat als gids moet dienen is een beetje irritant, maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door bijvoorbeeld Carl Sagan die over de Viking missie verteld, met de Firebird Suite van Stravinsky als achtergrondmuziek (zie 'Viking' in de jaren '70).

  • Twee filmpjes van de MythBusters: één waarin Jamie en Adam het verschil laten zien tussen een serieel en een parallel proces, waarbij ze met 1100 paint guns tegelijk een schilderijtje maken, en één waarin Adam laat zien hoe je met behulp van gas je stem kunt laten klinken als Donald Duck... of Satan.

  • Een fascinerend verhaal over vingerafdrukken.

  • Sinds 1 juli 2004 cirkelt de ruimtesonde Cassini om de planeet Saturnus en maakt daarbij prachtige foto's van de planeet, zijn ringen en zijn manen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • The Cosmic Ballet, een korte video van Thunderf00t. Hij laat zien dat sterrenkunde geen vaag abstract gedoe is, maar iets wat je met eigen ogen kunt zien, en waar je letterlijk middenin zit. Ik kan het niet helpen, elke keer als ik dit filmpje zie voel ik de adrenaline door m'n lijf gaan. Dit is waar Galileo bijna 400 jaar geleden ook naar keek toen hij voor het eerst een telescoop naar de sterrenhemel richtte. Zijn conclusies waren wereldschokkend, en de Katholieke kerk heeft tevergeefs geprobeerd hem het zwijgen op te leggen. DIT is waar wetenschap wat mij betreft om gaat: je hóéft niets te geloven, kijk en onderga het zelf.

Geen opmerkingen: